Fiskevårdare på studieresa till Hertingforsen

hertingforsen2_800
Foto: Anders Karlsson
Sportfiskarna Region Syd genomförde tillsammans med Sportfiskarna Skåne en studieresa till Hertingforsen i Ätran den 13 juni. Syftet var att titta på ett framgångsrikt återställningsprojekt och att få ta del av viktiga erfarenheter inför den kommande återställningen av Rönne å.

Studiebesöket genomfördes i strålande sommarväder under ledning av Ingemar Alenäs, initiativtagare till restaureringen Hertingforsen. Ett tjugotal fiske- och vattenvårdsintresserade medlemmar från bl a Helsingborgs- Ängelholms- och Klippans Sportfiskeklubbar hade slutit upp till resan. På plats redogjorde Ingemar Alenäs för projektets tillkomst och genomförande samt om de resultat och erfarenheter som vunnits av projektet. Gruppen genomförde en vandring runt forsen, tittade på kraftverk och dammar samt studerade fiskräknaren.

hertingforsen_800
Foto: Anders Karlsson
Fisken kan nu vandra fritt förbi de båda kraftverken i Herting vilket bland annat resulterat i att fisken stiger tidigare, fler fiskar passerar och man har fått en längre fiskesäsong. Man har även återfått en fantastisk forsmiljö med vacker natur, ypperliga lek- och uppväxtmiljöer för lax, öring och ett flertal andra fiskarter. Sist men inte minst har Hertingforsen blivit en mycket attraktiv laxfiskesträcka. Längst upp i den restaurerade forsen finns en fiskräknarstation som registrerar och filmar den passerande fisken.

Gruppen fick med sig en förträfflig målbild för sitt kommande återställningsarbete samt många goda tips och råd på vägen. Förhoppningsvis kan man även undvika att begå ett och annat misstag i den kommande restaureringen av Rönne å. Resan bekostades av medel från Sportfiskarnas Jubileumsfond samt av Sportfiskarna Skåne.

Kategorier: Miljö, Strömmande vatten, Fiske i Malmö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv