Påsklovsfiske blev succé på Gotland

fiskelycka_id_800
Foto: Joakim Lyander
Påsken och påsklovet är över och i år var första gången Sportfiskarna anordnade konceptet ”Fiskelov” under påsklovet på Gotland – gratis prova-på fisken för barn och ungdomar.

Även om ovissheten kring deltagarantalet inför arrangemanget var stor visade det sig trots allt att aktiviteterna skulle locka totalt runt 200 barn och vuxna ut i solen för att prova på det fiske erbjöds. Ungdomsledare från Sportfiskarna och ledare från Fårösunds Sportfiskeklubb fanns på plats för att instruera och hjälpa, allt för att alla deltagare skulle få en så bra fiskeupplevelse som möjligt.

Påsklovet började med ett fiskeevent på Jaktia i Visby med havsöringsfiske i fokus. I butiken fanns fiskeprofiler från stora varumärken och aktörer inom branschen. Samtidigt passade Sportfiskarna på att förlägga fiskelovets första dag i anknytning till detta event och i butiken fick fiskeintresserade barn och ungdomar förbereda sig inför kommande dagars fiske genom bland annat fisketips och knutkunskap.

Fiskelovets andra dag genomfördes i Gothemsåns nedersta del som mynnar i Åminne på Gotlands östra kust. Dagen bjöd på exceptionellt fint vårväder och med antingen toppknutet, kastmete eller bottenmete blötte inte mindre än 107 deltagare sina krokar med hopp om att lyckas lura en och annan utav åns idar. Trots antalet krokar i vattnet landades inte mer än en handfull fiskar under dagen. Det tröga fisket påverkade dock varken gemenskapen eller den positiva stämningen bland deltagarna.

Tredje och sista dagen hölls i Västergarnsån ca 2 mil söder om Visby. Likt dagen innan var uppslutningen långt över förväntan och deltagarna fick samsas längs med den relativt korta sträcka som upplåtits för fiske i ån. Id var huvudmålet även idag och i det låga flödet och klara vattnet siktades stora stim som dessvärre inte var särskilt intresserade av att äta. Även om det nappade dåligt märktes det tydligt att motivationen bland deltagarna hölls på topp bara genom att se fisken simma fram och tillbaka i vattnet. Bland de stora svårtrugade stimmen av id fanns det dock några individer som då och då lät sig överlistas av ungdomarna och när det väl hände gick glädjen i gruppen inte att ta miste på!

Flera av barnen valde under dagarna att ta en paus från fisket för att med fika i handen gå en tipsrunda. Frågorna var knutna både till det aktuella fisket men också fisk- och fiskerelaterade i stort. Ett populärt och uppskattat inslag!

Sportfiskarna vill rikta ett stort tack till alla deltagare, alla fantastiska ungdomsledare och eldsjälarna från Fårösunds Sportfiskeklubb som ställde upp och även tillagade den omåttligt uppskattade lunchen under fiskedagarna! Sportfiskarna riktar även ett varmt tack till Jaktia, Åminne Fritid och Wadets samfällighetsförening för ett fint samarbete som möjliggjorde genomförandet av dessa dagar!

Kategorier: Ungdom, Förening | Taggar: |

Nyhetsarkiv