Välbesökt seminarium om lax, fiske och fiskevård i Rönne å

ronnea_seminarium_80...
Foto: Anders Karlsson
Sportfiskarna arrangerade tillsammans med bland andra Klippans kommun och lokala sportfiskeklubbar ett seminarium om utveckling av fisket och vattenvården i Rönne å. Seminariet hölls I Skäralid vid Söderåsens nationalpark tisdagen den 9 april.

Seminariet inleddes av Hans Bertil Sinclair, kommunstyrelsens ordförande i Klippan. På programmet stod bland annat information om Laxens år, fiskevård och fiske i Rönne å, utrivning av kraftverk och restaurering av Rönne å, miljöanpassning av vattenkraften och ny vattenlagstiftning. Dessutom hölls en mycket intressant föreläsning om erfarenheterna från restaureringen av Hertingforsen i Ätran. För det sistnämnda stod initiativtagaren tillika eldsjälen och vattenvårdaren Ingemar Alenäs. Övriga föredragshållare var Lukas Österling, Länsstyrelsen Skåne, Tord Andersson, Klippans kommun, Anders Eklöv, Eklövs Fiske & Fiskevård, Christina Lindhagen, Mattias Falk och Anders Karlsson, Sportfiskarna.

omlop_skaraan_800
Foto: Anders Karlsson/ Det nyanlagda omlöpet i Skärån vid Söderåsen.
Seminariet lockade dryga femtiotalet deltagare till en fullsatt lokal. Den engagerade publiken ställde många frågor och det blev en mycket givande paneldiskussion. Seminariet avslutades i strålande solsken vid det nyanlagda omlöpet i Skärån. Ett biflöde till Rönne å som avvattnar Söderåsens nationalpark och som snart kommer att bli tillgängligt för lax och havsöring när kraftverken och dammarna i Klippan rivits ut.

Kategorier: Miljö, Strömmande vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv