Över tusen barn deltog i Skolbäcken i Skåne

skolbacken_skane_fot...
Foto: Mattias Berglund / Utläggning av lekgrus i Risebergabäcken i Malmö.
Under det gånga året har Sportfiskarnas regionkontor syd genomfört över 40 Skolbäcksaktiviteter runtom i Skåne och aktiverat omkring 1050 barn.

-Barnen har fått bygga lekbäddar för havsöringen och undersöka vad som mer lever i bäcken. Att även kräftor, spigg och diverse insekter lever i bäcken är för många elever helt okänt och att då får kika närmre på dessa djur kan både vara väldigt intressant och spännande. Att varva dessa moment med roliga lekar och fika gör dagen till en superaktivitet som barnen minns länge, berättar Julius Jarving Ohlsson, regionalt ungdomsansvarig på Sportfiskarna region Syd.

Under hösten har även många elever fått chansen att spana på havsöringslek vid de lekbottnar som de själva byggt i våras. Det är ett bra bevis på att även skolelever kan göra skillnad för havsöringens reproduktion.

-De bäckar där elever arbetat i under 2018 är Risebergabäcken i Malmö, Dalköpingeån i Trelleborg, Sularpsbäcken i Lund och Bockebäcken i Kristianstad. Det är alla mindre vattendrag som är kraftigt påverkade av människan genom uträtningar och försämring av vattenkvalité vilket gör att Sportfiskarnas insatser gör stor nytta, berättar Julius Jarving Ohlsson.

Skolbäcken i Dalköpingeån och Bockebäcken är ett samarbete mellan Sportfiskarna och Region Skåne där målet är att 42 klasser under 2018 och 2019 ska följa med ut och lära sig mer om livet under ytan vid deras lokala bäck.

Till våren väntar nya bäckar som är i behov av restaureringar av flitiga elever.

Kategorier: Ungdom, Miljö, Fiske i Malmö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv