Regn lockade upp havsöringen i Robbjensån

robbjensaan_2018_800
Foto: Lars Vallin / Havsöringarna står tätt i Robbjensån!
På slutet har det stigit rejält med fisk i Robbjensån i Klintehamn på Gotland efter att lite regn lockat upp öringarna.

I just Robbjensån övervakar Sportfiskarna för andra året i rad havsöringens lekvandring, på uppdrag av Region Gotland.  Efter en muddring i hamnen där Robbjensån mynnar har regionen åtagit sig ett femårigt kontrollprogram för att övervaka eventuella konsekvenser på lekbeståndet av havsöring i ån.

robbjensaan2_2018_80...
Foto: Rickard Sandelius / Daniel Eriksson väger och mäter havsöringen. Notera hur smal ån är vid fällan!

De lokala eldsjälarna Magnus Svensson och Daniel Eriksson sköter den dagliga tillsynen av fiskfällan i ån. Fiskarna räknas, vägs, mäts och könsbestäms innan de släpps vidare uppströms för lek. Nu har fällan fått tömmas flera gånger per dag.

-Förra året räknade vi in drygt 100 lekfiskar i fällan men med de mängder som redan har kommit i år ser vi nu ut att slå den siffran med råge. I år står fällan dessutom en bit upp i ån och en del fisk leker därför nedströms fällan. På den sträckan räknar vi istället lekplatser, berättar Lars Vallin, projektledare på Sportfiskarna.

robbjensaan3_2018_80...
Foto: Rickard Sandelius / 60 cm välmatad och praktfull havsöringshona.

100–200 öringar kanske inte låter så imponerande i jämförelse med många vattendrag på fastlandet men man får då tänka på att Robbjensån är ett väldigt litet vattendrag som man på många ställen bara kliver över och där öringen kan vandra ca 3,5 km innan det är stopp.

-Trots åns dimensioner är det inga små fiskar som tar sig upp för lek, toppnoteringen hittills i år är en hona på 6,1 kg, avslutar Lars Vallin.

Kategorier: Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv