Kungen intresserad av det goda exemplet Öresund

kungen_fiskar_torsk_...
Foto: Pontus Söderman

Öresund är ett unikt exempel på ett havsområde med välmående fiskbestånd och ett lönsamt och hållbart fiske. Kungen åkte under onsdag 5 september fiskebåt ut på Öresund tillsammans med företrädare för sportfisket och yrkesfisket för att diskutera situationen för framförallt torsken. Kungen har sedan länge ett stort engagemang för vattenmiljöer och de arbetstillfällen som ett hållbart nyttjande av vattnens resurser kan ge.

-Situationen för torsken i Östersjön och Västerhavet är oroande. Öresund är ett bra exempel på hur ett havsområde kan förvaltas, där en sportfiskenäring samsas om de gemensamma fiskresurserna med ett hållbart yrkesfiske som använder redskap som är skonsamma mot bottnarna, kommenterade kungen efter båtturen.

Öresund är i dag det enda havsområdet i Sverige där det finns ett starkt bestånd med torsk i alla storlekar. I de omgivande havsområdena är situationen dramatiskt sämre.

-I en undersökning från 2010 konstaterade svenska forskare att fångsterna per yta från det trålfria Öresund var i storleksordningen 100 gånger så stora som i Kattegatt. Detta trots att Öresund är en av norra Europas mest tätbefolkade regioner, en av världens mest trafikerade farleder och dessutom omgivet av ett mycket jordbruksintensivt landskap, sade Sten Frohm, Sportfiskarnas generalsekreterare som bjudit in kungen och Skånes landshövding Anneli Hulthén till båtturen.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Fiske, Pressrum | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv