Massdöd av musslor förbryllar – nu hålls internationell konferens

fpm_teraker2_800
Foto: Niklas Wengstrom / Massdöd av flodpärlmusslor i Teåkersälven sommaren 2017.
Massdöd av sötvattensmusslor har upptäckts över hela världen. Nu hålls en konferens om detta i USA där Sportfiskarna deltar.

Syftet med konferensen är att samla internationell expertis från forskare världen över och bland annat sprida mer kunskap om hur sjukdomar kan spridas och hur man diagnosticerar sjukdomar. Man hoppas även kunna ringa in möjliga orsaker och förhoppningsvis hitta möjliga åtgärder för att minska utbrotten av massdöd.  Sportfiskarna kommer delta för att lära sig upptäcka och diagnosticera problemen när dom uppstår.

-Det som är mycket oroande med massdöden av så kallade stormusslor är att det i vissa fall har skett i vad som borde vara orörda vattendrag i naturreservat och vi vet inte alls vilka orsaker som ligger bakom. Det finns exempel på massdöd av musslor från alla delar av världen där man inventerar musslor. Även snäckor och sötvattenssniglar har drabbats, berättar Niklas Wengström, Sportfiskarnas musselexpert.

Från svenskt håll deltar även representanter för Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA på konferensen. SVA får ta emot musslor för analys vid olika fall av massdöd, exempelvis som senast då uppskattningsvis uppåt 30 000 flodpärlmusslor dog i Teåkersälven i Dalsland.

Konferensen ”Freshwater Mollusk Health and Disease Assessment” hålls i La Crosse, Wisconsin USA 13–15 mars.

Läs mer om massdöden av musslor i Teåkersälven här: Otillräckligt skydd bakom musseldöd i Teåkersälven

Mer info: Niklas Wengström, 0721-82 72 97, niklas.wengstrom@sportfiskarna.se

Kategorier: Miljö, Försurning | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv