Skolbäcken – en succé!

skolbacken_800
Foto: Magnus Grimstedt / Victor Sandberg, regionalt ungdomsansvarig i Stockholm, bygger lekplats för havsöring med en av alla glada elever som deltagit under året.

Verksamhetsåret 2017 har varit ett historiskt år för Sportfiskarnas ungdomsarbete. Med satsningen Skolbäcken har förbundet gjort tydliga avtryck i både Skol- och Miljösverige. Totalt har Sportfiskarnas regionalt ungdomsansvariga skapat hela 5 000 elevbesök med fokus på läro- och upplevelserik fiskevård under skoltid.

En sak är säker – aldrig tidigare har förbundet tagit ut fler barn och ungdomar på fiskevård än i år. I fjol gjorde Skolbäcken en strålande debut med utgångspunkt från regionkontoren i Göteborg, Stockholm, Malmö och Forshaga. Med hjälp av ett nytt ekonomiskt stöd från Svenskt Friluftsliv kunde en ny efterlängtad typ av verksamhet komma till stånd. Fler än 1500 elever fick vara med och göra viktiga åtgärder i en bäck i närheten av deras skola. Responsen var genomgående positiv från elever och lärare.

En breddad satsning
Sammantaget skapades energi och erfarenhet för en storsatsning på Skolbäcken 2017. Antalet tillfällen har skruvats upp rejält på samtliga orter. Elever har också fått komma ut på både is och kust för att hjälpa lokala fiskebestånd. Risvasar, död ved, nyplanterade träd, stenar och fina lekbottnar har tillförts våra vatten av glada grundskolelever under hel- och halvdagar.

Det visade sig också finnas ytterligare finansiärer som ville vara med och bidra till att fler barn får komma ut i naturen och göra skillnad vid vattenbrynet. Inte minst i Stockholm. Här har Postkodstiftelsen gett förbundet möjlighet till det omfattande systerprojektet ”Från skolbänk till skolbäck och gäddfabrik”, där sjöar, våtmarker och bäckar har fått hela 2 800 nyttiga elevbesök under året.

I Göteborg har ett bidrag från stadens Park- och naturförvaltning lett till att cirka 700 elever har fått hjälpa till att göra åtgärder för öringen i Delsjöbäcken.

Av det stora intresset att döma ser det ut som att ytterligare regionala medel kommer att leda till ännu mera fiskevård för skolbarn framöver. Exempelvis i Skåne. Här har regionkontoret under två år spridit kunskap om Skolbäcken genom fina fiskevårdsinsatser tillsammans med barn i Malmö och Lund.

- Det har varit ett fantastiskt år tillsammans med engagerade och vetgiriga elever. Tillsammans har vi förbättrat undervattensmiljön på många olika platser, skapat lekplatser för flera olika arter och spridit kunskap till framtidens sportfiskare, sammanfattar Victor Sandberg, Sportfiskarnas regionalt ungdomsansvarige i Stockholm.

Läs mer om Skolbäcken här.

Kategorier: Ungdom, Miljö, Förening | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv