Kraftverk i Harmångersån måste söka tillstånd

stocka_kraftverk
Foto: Johan Andreasson / Stocka kraftverk.
Länsstyrelsen i Gävleborgs län har beslutat att Vade kraftverk och Stocka kraftverk i Harmångersån nu ska söka tillstånd för verksamheten.

Nordanstig kommun, där ån rinner, inkom i juni 2016 med en begäran om att Länsstyrelsen i egenskap av tillsynsmyndighet skulle kontrollera om kraftverken uppfyllde miljöbalkens krav på tillstånd. Detta då kommunen fått information om att det fanns oklarheter rörande tillstånden.

Länsstyrelsen har därefter begärt att respektive kraftverksägare skulle redovisa vilka tillstånd som fanns för verksamheten i kraftverken. Länsstyrelsen har nu efter utredning av inkomna handlingar förelagt respektive ägare att söka tillstånd för verksamheten. Att kraftverksägarna nu måste söka tillstånd innebär att man nu minst kan ställa krav på att verksamheten ska miljöanpassas.

Harmångersån ligger i Nordanstigs kommun i Hälsingland, Gävleborgs län. Ån mynnar via två utlopp i havet vid Stocka och Strömsbruk. Vattensystemet är sedan länge påverkat av olika verksamheter, bland annat flottledsrensning, men har stor potential att förbättras om rensade sträckor återställs och fria vandringsvägar öppnas upp för fisk. Bland annat bedöms närmare 300 000 kvadratmeter öringbiotop kunna återskapas i vattendraget.

– Ån som är vårt största vattendrag är väldigt artrik och hyser bland annat flodpärlmussla och stationär öring, harr, gädda, abborre, havsöring, med flera arter och det förekommer även lax längst ner i ån. Stocka kraftverk är det nedersta kraftverket och fria vandringsvägar här skulle få stor betydelse för hela vattensystemet, berättar Johan Andreasson, Fiskevårdssamordnare för Hudiksvalls- och Nordanstigs kommun.

Nordanstigs kommun arbetar aktivt med att restaurera och skapa vandringsvägar för fisk i alla kommunens vattendrag.

Stocka kraftverk ägs av Streamgate North AB, som tillhör Orsa besparingsskog.

Här kan du läsa Nordanstigs fiskevårdsplan för kommunens vattendrag.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Strömmande vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv