Tillverka din egna självlysande pilkar!

sjavlysande-pilkar_8...
Foto: Hans Lindqwist / Självlysande pirkar ser både häftiga ut och lockar fisken!
En rolig sak att pyssla med i vinter är att tillverka egna pilkar i självlysande cernitlera.  Pilkarna fungerar exempelvis bra vid isfiske eller vid fiske från bryggor i havet. Sportfiskarnas ungdomsansvarige Hans Lindqwist berättar hur man gör.

Pilkarna tillverkas runtom två lekanden som sitter ihop med ståltråd eller runtom en befintlig liten pimpelpilk. Det viktiga är att man har en ögla i varje ände. Ju djupare du ska fiska desto tyngre vill man att pilken ska vara och är det mer än 20 meter djupt kan det vara klokt att förtynga pilken genom att gömma små tennhagel i leran.

matrial_lyspilk_600.
Foto: Hans Lindqwist
Fimos självlysande cernitlera från Panduro fungerar bra för pilktillverkning men det finns andra leror man kan beställa eller köpa. Ett paket kostar ungefär 40 kronor och räcker till ett 20-tal pilkar. När pilkarna är färdigformade så lägger man dem på en plåt och härdar dem en halvtimme i ugnen på 110 grader.

Pilken målas sedan med vanlig hobbyfärg och man målar på önskat mönster. Ett öga eller lite linjer brukar vara effektivt. Efter några minuter är färgen stelnad och det är dags att testa hur pilkarna lyser. Detta är mycket uppskattat och kan ge rätt så häftiga effekter.

lyspilksfangst_600
Foto: Hans Lindqwist / Prova att fiska med självlysande pilk i mörkret!

– Ofta så fäster vi ett litet beteslås i nedre delen av pilken och därifrån knyter vi på en kort nylontafs som vi trär på några självlysande pärlor på i andra änden knyter vi på en krok i storlek 2 då exempelvis fiskarna i havet ofta har en stor mun och stor aptit, tipsar Hans Lindqwist.

lyspilksfangst1_600
Foto: Hans Lindqwist

Prova mete från bryggor i havet
I november-december när mycket annat fiske är trögt kan man få många roliga fiskar när man pimplar lite djupare från bryggor i havet. Vitling, rötsimpa, torsk, skrubbskädda och tånglake är fiskar som ofta nappar på en liten självlysande pilk så här års. Packa ner fiskegrejer, fika, en termos varm choklad, några räkor som agn, och såklart de nytillverkade pilkarna. Man kan komplettera fisket med pilk och pimpelspön med bottenmete. Viktigt är att ta med en pannlampa att lysa på pilken med, bäst är effekten i mörker, men det funkar även när det är lite djupare eller från isen. Glöm inte heller varma kläder!

Kategorier: Ungdom, Fisketips | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv