Aktuell fiskevård: stor sten ger mer öring

storsten_branningeaa...
Foto: John Kärki / Nyutlagd stor sten i Bränningeån nära Södertälje.
Sportfiskarnas fiskevårdare fokuserar på att öka produktionen av fisk i havsöringsförande vatten genom att lägga i stor sten.

Att bara lägga ut lekgrus för att förbättra för öringen funkar inte. Öringungarna måste ha uppväxtplatser som ger dem både skydd och mat. Genom att återföra och lägga i även stor sten ökar variationen i vattendraget och dess produktiva yta blir större. Det blir också olika strömhastighet på sträckorna och fler ståndplatser med olika djup. Detta gör att fler fiskar kan uppehålla sig på samma sträcka och det gynnar även insektslivet. Mer mat och bättre skydd ger fler små öringar en bra start i livet. Det finns alltså många fördelar med att lägga ut både lekgrus och stora stenar.

– Sportfiskarna i Mälardalen har i höst bland annat lagt ut 100 ton sten i Bränningeån i Södertälje. Stenen kommer att öka produktionen i ån och det ska bli mycket spännande att följa upp åtgärden genom att elfiska sträckorna nästa år, berättar John Kärki, fiskevårdare på Sportfiskarna region Mälardalen.

För två år sedan biotopvårdade Sportfiskarna även två sträckor i Trosaån vilket i år visade sig få ett sensationellt bra resultat: öringen har ökat med 5-6 gånger så mycket jämfört med innan åtgärderna. Totalt placerades 200 ton sten av varieande storlek (16-700 mm i diameter) ut längs sträckorna alldeles nedströms Husby kvarn i Vagnhärad, vilket skapade fina forsnackar där lek- och uppväxtplatser för framförallt öring skapades. Redan förra året visade det uppföljande elfisket på en positiv utveckling när det gäller förekomsten av öring. Men årets resultat var ännu bättre.

oringar_trosaaan_600
Foto: Rickard Gustafsson / Välnärda småöringar från Trosaån.

– Tätheten av öring hade ökat med ungefär 5-6 gånger på de åtgärdade sträckorna. Att det dessutom fångades många andra arter av olika ålder visar att det finns gott om utrymme för fisk och att konkurrensen inom och mellan arter minskat, kommenterar Rickard Gustafsson, projektledare på Sportfiskarna.

Därför har vattendragen rensats
I många av våra vattendrag har större stenar plockats ut, vilket alltså både gör vattendragen mindre produktiva och erbjuder fiskarna sämre skydd och färre ståndplatser. Anledningen till att vattendragen rensats på sten är bland annat för att man tidigare använde stenen till att bygga husgrunder, broar och kvarnar, eller för att påskynda avrinningen för att gynna jordbruksmark i anslutning till vattendragen. I samband med det sistnämnda rätades även många vattendrag. I norra delen av landet har stor sten plockats bort från vattendragen för att man lättare skulle kunna flotta timmer i vattendragen.

Sportfiskarna kommer fortsätta att jobba med att restaurera öringförande vattendrag under 2017. Bland annat har medel sökts för att riva ett vandringshinder och restaurera en sträcka i Ålbergaån utanför Nyköping. En ansökan för åtgärder nedströms Storhuskvarn i Nyköpingsån är även inskickad. I Stockholmsregionen planeras bland annat borttagande av vandringshinder och biotopvård i Loåns vattensystem för att öka produktionen av havsöring. Många fler vattendrag kommer att åtgärdas i de olika fiskevårdsprojekt som Sportfiskarna driver landet runt.

Läs mer om Sportfiskarnas fiskevård för öring här:

Explosionsartad ökning av öring i Trosaån.

Sportfiskarna jobbar för mer öring i hela landet

Kategorier: Miljö, Strömmande vatten | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv