Äntligen öringpremiär på Västkusten!

frida_m_havsoring_80...
Foto: Jonas Nordigårds
1 april är det dags för öringpremiären på Västkusten, en efterlängtad högtid för många spösvingare.

Fisket efter havsöring är det fiske som engagerar flest sportfiskare på Västkusten och tiotusentals spösvingare kommer att vara ute under premiärveckan! Mycket tack vare det till stor del ideella engagemanget för att restaurera förstörda lek- och uppväxtområden och riva ut vandringshinder i våra vattendrag finns nu på många platser ett fantastiskt bra fiske efter öring på kusten från Varberg ända upp till norra Bohuslän.

– En mycket positiv effekt av havsöringsfiskets uppgång är att det nu exempelvis finns förutsättningar för guideverksamhet baserat på havsöringsfiske. Även utländska fisketurister hittar nu till Västkusten för att uppleva öringfisket vilket drar in pengar till regionen, berättar Niclas Åberg, Sportfiskarnas Västerhavskonsulent.

Tuffare regler med höjda minimimått för sportfiskare och givetvis en successiv minskning av nätfisket på grunda områden har också starkt bidragit till den positiva trenden. Enligt nya rön verkar storleken på öringen även öka vilket än mer ökar havsöringsfiskets popularitet. Kalkningen av försurade vattendrag är även en viktig pusselbit.

– Kalkningen i försurade vattendrag på Västkusten har i många fall har varit helt avgörande för öringens och laxens reproduktion. Att kalkningen upprätthåller vattenkemin i vattendragen utgör en av förutsättningarna för ett bra havsöringsfiske längs hela Västkusten, kommenterar Sportfiskarnas fiskevårdskonsulent Per-Erik Jacobsen.

Tre korta tips för Västkustpremiären:
Betesval spinn: mindre spinnbeten 7-20 gram, gärna färglada, Toby, Viking Herring, små Rapalavobblers, mm.

Betesval fluga: Dräparmasken, Wolly bugger, Pattegrisen, Mickey Finn, räkimitationer, mm.

Fiska här: i grunda vikar med pålandsvind som då har varmare vatten. Större fisk står ofta utanför djupbranter där de jagar sill och skarpsill.

Sportfiskarna påminner om att minimimåttet är 45 cm för öring från Kullens fyr och norrut. Som sportfiskare gäller också att du från och med 2014 får behålla max två öringar/laxar per person och dag. Sammanfattande fiskeregler för kusten hittar du på myndigheternas sida för fiskeregler: www.svenskafiskeregler.se

Se denna folder för tips på bra fiskeplatser längs västkusten: Öringfiske på Västkusten en fiskeuide

Kategorier: Fiske, Fiske i Göteborg, Försurning, Fisketips | Taggar: kalkning |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv