EU-kommissionen kritiserar Sverige i dioxinfrågan


Foto: Bengt Olsson

Sverige får nu kraftfull kritik från EU-kommissionen för att bland annat lax med höga dioxinhalter säljs utan att konsumenten informeras.

7 mars kallade Näringsdepartementet till ett möte med anledning av Sveriges undantag från EU:s gränsvärden för dioxiner och PCB i fisk från Östersjöområdet. Bakgrunden är att EU-kommissionens organ för livsmedels- och veterinärfrågor (FVO) har upptäckt allvarliga brister vid en revision av Sveriges system för livsmedelskontroll av produktion och marknadsföring av fisk och fiskprodukter. Sverige måste nu se över sina rutiner och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har också meddelat att man från regeringens sida står beredd att vidta åtgärder för att komma till rätta med bristerna.

En brist som nämndes som allvarlig är att Sverige inte kan garantera att fisk inte exporteras olagligt till medlemsländer som inte omfattas av undantaget. I Sverige är flera företag åtalade för olaglig export av Östersjölax till Frankrike, Holland och Danmark. Den andra allvarliga bristen är att märkningen av fisk inte är tillförlitlig. Detta minskar möjligheten att med hjälp av de svenska kostråden värna folkhälsan. Som exempel skriver FVO att svenska skolkök inte har kunnat visa att de följer kostråden.

– Kritiken är särskilt graverande eftersom huvudkraven för ett fortsatt svenskt undantag är just att fisken endast är avsedd för den inhemska marknaden samt att de svenska kostråden upplyser den svenska befolkningen om hälsoriskerna med att äta fet fisk från Östersjön. Vi vet att nuvarande kostråd inte fungerar, Livsmedelsverkets egna undersökningen visar att av kvinnor i fertil ålder är det bara ca 13 % som känner till att råden gäller dem själva, säger Sportfiskarnas fiskevårdschef Markus Lundgren som var på plats på Näringsdepartementet i måndags.

Östersjön har sedan många decennier problem med att fet fisk som lax och strömming innehåller höga halter dioxiner och PCB. Dessa organiska och klorbaserade miljögifter är fettlösliga och mycket svårnedbrytbara, vilket innebär att de stannar kvar i näringskedjan och i kroppen under en lång tid, trots att utsläppen har reglerats sedan 1970-talet. Många dioxinföreningar är cancerogena och mycket giftiga, och kan orsaka hormonstörningar, fertilitetsproblem och skador på nervsystemets och hjärnans utveckling hos foster och spädbarn. I Östersjöområdet är dioxinhalterna så höga att det överstiger EU:s gränsvärden. Sverige har dock tillsammans med Finland och Lettland ett undantag från EU:s gränsvärden för dioxiner och PCB i fisk från Östersjöområdet. Ett krav för att få behålla dispensen har varit att kostråden når ut till den svenska befolkningen. Livsmedelsverkets kostråd säger att barn, ungdomar, kvinnor i fertil ålder samt gravida och ammande inte bör äta denna fisk mer än två till tre gånger om året.

Fisk är den huvudsakliga anledningen till att den vuxna befolkningen utsätts för dioxiner i mat och undantaget för dioxin och PCB är en avvägning mellan att skydda svenska befolkningen från hälsorisker och värnandet av ett livskraftigt kustfiske längs ostkusten och i de stora sjöarna. Inför den senaste omprövningen 2011 fastslog dock Livsmedelsverket tydligt att ur ett folkhälsoperspektiv överväger riskerna och de negativa aspekterna med ett undantag nyttan av att folk äter nyttig fisk. Trots detta blev undantaget kvar efter att bland annat dåvarande landsbygdsminister Eskil Erlandsson och flertalet organisationer drivit på i frågan om ett fortsatt undantag från EU:s gränsvärden.

– Sportfiskarna uppmanar alla som fångar och äter fet fisk som exempelvis lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern att ta del av Livsmedelsverkets kostråd. En annan viktig fråga för framtiden är naturligtvis även att försöka minimera ytterligare påspädning av dioxin till bland annat Östersjön. Här krävs bland annat ett krafttag på EU-nivå för att identifiera och åtgärda kvarvarande utsläppskällor, avslutar Markus Lundgren.

Läs mer om kostråden för fisk här.

Kategorier: Miljö | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv