Ge fan i våra vatten Jämtkraft!

Bild: Erik Ohlsson / Jämtkrafts sanna ansikte.

När rockmusikern Erik Ohlsson ritade den ursprungliga Ge fan-loggans giftgröna dödskalle kom inspirationen bland annat från elbolaget Jämtkrafts agerande i Långan.

När Ge fan i våra vatten lanserades 2007 ville Erik Ohlsson, Kimmo Kirvesmäki, Dregen och övriga musiker göra en positiv kampanj mot rovfiske och miljöförstöring i våra vatten. En kampanj som skulle väcka folks intresse och samla ihop pengar till konkreta fiskevårdsåtgärder. När Erik formgav det som skulle bli projektets logga ville han skapa något som tydligt visade på de hot som fanns mot våra vatten: en giftgrön dödskalle med en fisk i munnen och dollarögon som symboliserar det ekonomiska intresset utan hänsyn till miljön.

– Jag var en passionerad flugfiskare på den tiden och hade fiskat en del i Långan. Samtidigt med detta hade Jämtkraft gjort en hel del skit i Långan som att kuppa in sig i ett fiskevårdsområdes styrelse och nästan torrlägga ån på vintern så att en massa fisk dog, så visst var Jämtkraft en stark inspirationskälla, berättar Erik Ohlsson.

Nästan tio år senare är det fortfarande lika aktuellt att bekämpa Jämtkrafts agerande: bolaget tänker nu bygga upp dammen och renovera kraftverket i Långforsen i Långan. Detta trots att ån ska vara skyddad från vattenkraftutbyggnad och trots att den planerade fiskvägen dömts ut av experter.

– Jag vill uppmana alla sportfiskare att delta i kampanjen med att skicka brevet till Jämtkrafts styrelseordförande AnnSofie Andersson om att inte bygga kraftverket. Det kommer att bli sämre för fisken. Ge fan i våra vatten Jämtkraft! avslutar Erik Ohlsson.

Skicka kampanjbrevet för att stoppa kraftverket här.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Ge fan i våra vatten, Strömmande vatten | Taggar: Långforsen |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv