Sportfiskarna fördelar 200 000 kr till lokal fiskevård

Tusentals människor arbetar helt ideellt med fiskevårdåtgärder i svenska vatten, mycket av detta arbete sker i Sportfiskarnas lokalföreningar. I år stöttar Sportfiskarnas fiskevårdsfond den lokala ideella fiskevården med 200 000 kronor.

– En effektiv fiskevård är bra för många hårt trängda fiskbestånd och innebär naturvård som gynnar många arter. Fiskevården är även viktig för sportfiskebranschens framtid. Sportfiske är en av Sveriges bredaste folkrörelser med miljoner utövare. Sportfiskebranschen är också en växande näring som omsätter miljarder samtidigt som fiskbestånden beskattas skonsamt och ekologiskt uthålligt, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.

De projekt som får bidrag i år visar på en stor bredd inom den ideella fiskevården då de är riktade mot många olika typer av vatten och fiskarter. Till exempel får Habo Sportfiskeklubb bidrag för kalkning av sjöar på Hökensås, Täby Fiskevårdsområdesförening får bidrag för förbättring av lekplatser för gädda och gös i Stora Värtan, Ljusdals Fiskevårdsområdesförening får bidrag för att återställa Leån och Storöringens fiskeklubb får bidrag för fiske och fiskevårdsåtgärder i Lögdö Vildmark. Totalt får 9 olika projekt bidrag.

– Tack vare bidraget från Sportfiskarna och det goda samarbetet med Habo Kommun och miljöinspektören Ingemar Bergbom får vi möjlighet att sprida kalken med helikopter. Kalkningen kommer att innebära att det blir liv både på och under vattenytan. Många insektarter som skall finnas i sjöarna på Hökensås har försvunnit. Kalkningen av Norrgölen känns extra intressant med tanke på att det handlar om att väcka liv i ett vatten som varit utslaget i 10 år säger Lennart Grann, Habo Sportfiskeklubb.

Sportfiskarna anser att det behövs mer pengar till fiskevården och att de pengar staten skjuter till är otillräckliga. Mer resurser till fiskevård skulle vara positivt både för hotade fiskbestånd och sysselsättningen. Sportfiskarna är stolta över att kunna dela ut 200 000 kronor till sina lokalföreningars fiskevårdsprojekt.

2012 års bidragsmottagare är:
• Täby FVOF – Biotopförbättrade åtgärder i Ullnabäcken
• Peter Olsson, Karlstad universitet – Vandringsstudier på asp
• Täby FVF – Förbättring av lekplatser för gös och gädda i Stora Värtan
• Ljusdals FVOF – Biotopförbättrade åtgärder i Leån
• Storöringens fiskeklubb – Fiske- och fiskevårdsprojekt i Lögdö Vildmark
• Jämtöns Fiskevårdsförening – Fiske- och fiskevårdsprojekt för gädda i Jämtöälven
• Trosaåns FVOF – Biotopförbättrade åtgärder i Trosaån
• Jumkilsåns Vattenvårdssällskap – Biotopförbättrade åtgärder i Jumkilsån
• Habo Sportfiskeklubb – Kalkning av sjöar på Hökensås
 

Kategorier: Äldre nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv