Nytt enormt hajrekord – en gigant på 4,5 meter

krauses-håkäring2-be...Foto: Storfiskregistret / Leif Krause badar med sin närmast ofattbart stora fångst.

Nu har den skicklige sportfiskaren Leif Krause slagit till med ett nytt rekord, denna gång på hajarten håkäring, som även är vår största fisk.

Håkäringen, eller grönlandshaj, som den också kallas, är den största fiskarten i Storfiskregistret. Denna gigantiska fiskart registreras med längdmått. Att väga en så stor fisk är i det närmaste omöjligt och kan betyda fara för både fiskare och fisk. Sportfiskare som fångat en håkäring kan mäta fisken vid båtsidan innan den släpps tillbaka ner i djupet. 

Förra året fångade Max Larsson en hela 405 centimeter lång håkäring, som då blev svenskt rekord. Nu har den skicklige sportfiskaren Leif Krause slagit rekordet i och med sin fångst av Sveriges hittills största fisk!

krauses-håkäring2-80...
Foto: Storfiskregistret: Det är svårt att fota en så här stor fisk från så att det framgår hur stor den verkligen är. Hajen mättes till 453 centimeter i längd med en omkrets på 204 centimeter.

Vidunder från djupet
Leif Krause fiskade på Skagerraks djupare delar under en fiskeexpedition ledd av Joakim Larsson, professor vid Göteborgs universitet samt håkäringsexpert.

På morgonen den 10 juli slukades ett agn med makrill av något häpnadsväckande stort på nära 680 meters djup. Efter en lång och tuff kamp kunde Leif och båtsällskapet se en vidunderligt stor fisk närma sig båtens sida. Leif Krause hade kämpat upp en fisk som var en halvmeter längre än gällande rekord. Leifs håkäring mättes till enorma 453 centimeter och en omkrets på 204 centimeter. En exakt vikt på denna mastodont går såklart inte att ange, men med hjälp av en formel för längd/vikt för håkäringar har man uppskattat att fisken bör väga cirka 650 kilo. 

underwater-krauses-h...Foto: Storfiskregistret / Den enorma hajen säkrades längs båten för mätning och märkning innan den åter släpptes fri.

Leif Krause kan därmed skriva in svenskt rekord på håkäring och Sveriges största sportfiskefångade fisk i sitt redan mycket omfattande fiske-cv. 

Sportfiskarna gratulerar Leif stort. 

Forskningsprojekt och film
Denna och någon tidigare fisketur efter håkäring har syftat till att förse ett antal fiskar med sändare som kan ge värdefull information om arten, vars liv vi annars vet väldigt lite om. Det är SLU i samarbete med Joakim Larsson och team Darwin som sett till att vi framledes kommer kunna lära oss mer om den storvuxna fiskarten. Leif Krauses rekordhaj är också en av de fiskar som nu simmar omkring med en sändare. 

Pressbilder på rekorhajen finner ni här: Pressrum

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971. I dagsläget innehåller detta register över 40 000 stora fiskar av olika arter. Kontakta storfiskregistreraren Nicka Hellenberg på: nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Fiske, Pressrum | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv