Rapport från SM i Gädda 2021

hela-pallen-SM-Gadda...Foto: Calle Andersson / De pallplacerade på SM är nu direktkvalificerade till nästa års final.

Läs vår djuplodande rapport från SM-tävlingen i Gädda som hölls på sjön Åsunden i Ulricehamn lördag 2 oktober.

Det skulle bli en spännande dag för de 36 Team som kvalificerat sig till årets SM på sjön Åsunden i Ulricehamn. Visst saknades ändå förra årets SM vinnare Team Sportfiskeprylar.se men annars var de flesta kvalificerade Team på plats. Nordligaste Team var från Jämtland och sydligaste kom från Skåne och därutöver kom de deltagande Teamen från många olika distrikt.

Innan tävling fick vem som helst lägga sin röst på vilket Team som skulle stå som vinnare och det var Team Flanell som fick flest röster, teamet intervjuades innan start om vilken taktik man hade lagt upp. En enkel men genial taktik, att snabbt fylla papperet dvs fånga 5 godkända gäddor och därefter uppgradera men tyvärr lyckades man inte följa sin plan och man slutade på två godkända fiskar efter 8 timmars fiske.

När starten gick så drog 35 av 36 lag söderut på sjön, det var tydligt att träningsfisket varit bäst i den änden. Vissa hade bråttom och vattnet sprutade medan ekipaget for fram mot första fiskeplatsen i 50 knop, andra tog det lite lugnare då man visste att det är 8 timmars fiske på denna tävling. Vädret var grått tävlingen igenom men duggregnet fick inte lagen att tappa sugen, utan man kämpade tappert och höll modet uppe och peppade varandra väl medvetna om att det kan vända snabbt i en gäddfisketävling. Knappt hade starten gått så rapporterades första fisk, det var Josef Pilot i Team Happy Anglers som fick en gädda på 72 cm på första kastet och som sedan godkändes efter mätning och dokumentering kl 08.16, i den båten steg temperaturen därmed direkt. Men det var trögt fiske och tidigt förstod arrangören Ulricehamns FF att det skulle bli få Team om ens något som skulle klara bedriften att fånga 5 godkända. Det skulle visa sig att endast två Team klara av detta. Under hela dagen kunde man följa ställningen i tävlingen live på nätet via appen Fishy.nu, ända till man stängde den möjligheten med två timmar kvar av tävlingen för att höja spänningen. Profilerna JanO o Robbo underhöll med liverapportering på scenen och dryga 7000 personer följde sändningen genom tävlingen. Även utställarna på den minimässa som var ordnad fick chansen att tala lite generellt om sina produkter i livesändningen. Mässan var välbesökt trots vädret och stämningen i hamnen var på topp.

Barn och ungdomstävling genomfördes i närliggande Brinksdammen och hela 45 barn och ungdomar provade på att fiska med metspön och kastspön. Vinnaren i tävlingen blev Emil Carlstedt från Jönköping som hade både längsta fisk och flest arter, tvåa blev Albin Holmqvist. Hanna Eriksson från Sportfiskarnas kontor i Jönköping höll förtjänstfullt i den mycket uppskattade barn o ungdomstävlingen. Alla barn erhöll en lördagsgodispåse fylld med godisgäddor från Kolsvart/Sportfiskarna för bra kämpat i regnet.
Samtidigt ute på sjön så lyckades som första lag Team Pike & Tats fylla papperet vid 12.30 tiden. Det var inga långa gäddor bland de fem så man förstod att något annat lag skulle göra det samma så skulle de gå om i totalställningen. Så skedde nu inte utan vid tid för mörkning så leder man allt jämt med 318 cm. Sista timmarna händer det att flera långa gäddor kommer upp och totalt under tävlingen fångades fyra gäddor på 100 cm eller mer. Längst gädda fångade Robin Klintefalk i Team Knickedickerna på 108 cm. Det var dock inget snack till slut om vart segern skulle gå, Team Pike & Tats tog tidigt hand om ledningen och höll den in i mål. Totalt fångade 31 team minst en godkänd gädda, gränsen för godkänd gädda var för dagen satt till 60 cm. Flera team nämnde vid tävlingens slut att dom träffat på större fisk på djup över 7 meter men tyvärr så släppte några i sista sekund. Detta lite djupare fisket gav en hel del gös under tävlingen, men som man brukar säga, ”fin fisk men fel sort”.

Dagens oneliner stod kapten Henrik Sandahl i Team Söders Sportfiske 1 för, ”vi har gummisnodden runt mätbrädan kvar”, det var också ett sätt att berätta att man var ett av de nollade teamen.

En annan som inte lyckades denna dag var tävlingens enda dam Ulrika Hedbom i Team Sjö o havsfiskeguiderna, hon är en välkänd duktig profil inom gäddfisket och hon kommer igen.

GULD:  Team Pike & TATS  348cm
Silver:  Team Clickbait/Fishing crew / Snäjk   317cm
Brons:  Team Gäddfighten 266cm som nosade ut Bending Brothers 264cm som 4a och Ingarö Sportfiskeklubb som 5a, 261 cm.
Medaljörerna har därmed biljett till SM Gädda 2022 på Mjörn i Alingsås.

Intervju med vinnande teamet från dagen efter tävling:
Team Pike&Tats (Kristian Rohr, Johan Wernersson, Jack Mirza)
Kristian Rohr:
Vi kvalificerade oss via en första reservplats på förra årets DM i Södra Älvsborg. Vi blev kontaktade av arrangören 3-4 veckor innan när ett lag lämnat återbud. Laget tackade omedelbart ja till sin reservplats. Kristian/Johan hann med två träningshelger, så kallad rekognosering innan tävlingen.

De hade ett otroligt bra rek tre veckor där de på lördagen fångade 5 gäddor och på söndagen 5 gäddor med toppfisk på 120 cm och den minsta på hela 87cm. Åsundan är lite speciell på det sättet att det kan lossna och sedan vara trögt snabbt därefter. Sista söndagen innan SM var det en stor fisk på kroken på samma ställe som helgen innan och därmed hade vi plats ett och två klara. Vi fiskade i den södra delen hela dagen och gjorde max 30 minuters förflyttning under dagen. Vi fick upp ett 10 tal total gäddor, varav 6 godkända och den längsta var på 91 cm. Vi såg att många andra båtar åkte runt mera men vi hade bestämt oss för att nöta på våra två platser. Det vi lärt oss genom åren är att när små gäddor är igång så blir det sällan några större och att sydost eller ostliga vindar är Åsunden många gånger svår, vilket var fallet denna dag.

Vi kollade livescoren två gånger, kl 11 och 13.50, och vi ledde båda gångerna. Fyllde papperet redan kl 12.30.
Kristian/Jack har fiskat tillsammans sedan unga år. Johan är numera en Falköpingsbo, fem sex mil ifrån. För två år sedan blev vi ett Team och vi ser fram emot att försvara titeln på Mjörn. När isen går så kommer vi att börja reka på Mjörn.

Vi har nästan helt slutat fiska med mjukbeten, vår bedömning är att hårdbeten är bäst och de skall vara utan tail. Vi fiskade med lite dovare/mörkare färger. Lacy-Jerk var det bete som gav bäst. Vi fiskade fiskade uteslutande på djup mellan 1.5-2.5 där det fanns gräs och sten. Fisken tog direkt under ytan. Erfarenheten säger dem att djup över 5 m brukar sällan ge fler stora fiskar.

Vi hade mycket bra stämning i båten från början till slut och vi tappade ingen fisk utan alla togs upp i båten. De flesta fiskarna kunde vi ta upp utan att det syntes för de båtar som låg i närområdet.

Ekipage: Jacks Keylargo 4.70, 1.75 bred 60 hk. Enkelt Ekolod, elmotor.

Kategorier: Tävlingsfiske, Gädda | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv