Succé för havsöringsfiske för juniorer på Gotland

havsoring-gotland-un...Foto: Joakim Lyander / En av de lyckliga fiskarna med fin öringfångst. Thomas Sjöblom från Abu Garcia guidade.

Under påsklovet arrangerade Sportfiskarna i ett nära samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia en havsöringsdag för barn och ungdomar på Gotland.

Ett antal unga och ivriga sportfiskare i åldersspannet 9 - 16 år fick under dagen testa på både spinn- och flugfiske efter kustens silvriga skatt – havsöringen. Förutom ungdomsansvarig från Sportfiskarna och personal från Jaktia bestod instruktörstruppen under dagen av inga mindre än Niklaus Bauer från Vision och Thomas Sjöblom från Abu Garcia.

Dagen var uppdelad på för- och eftermiddagspass där deltagarantalet på respektive pass var anpassat efter rådande omständigheter och restriktioner. Varje pass inleddes med en kort muntlig introduktion till havsöringsfisket innan de deltagare som ville tog tillfället i akt och fick en snabbkurs i flugfiske av Niklaus Bauer, först på torra land och sedan vidare ut i vattnet. Övriga begav sig, iförda vadarbyxor och utrustade med spinnspö, direkt till strandkanten och tog uppmärksamt och engagerat till sig instruktioner från Thomas Sjöblom innan de vadade ut i vattnet och började fiska.

Deltagarna på förmiddagspasset fiskade på ihärdigt i fina vädermässiga förhållanden men fick trots det uppleva det som många får uppleva vid fisket efter denna nyckfulla art – ett nollresultat! Inte en tillstymmelse till aktivitet från havsöringarna, inte en följare, ingenting. Men upplevelsen att bara få stå i ett par vadarbyxor för första gången och prova på detta fiske var tillräcklig för att förmiddagsgänget skulle vara nöjda med dagen.

ungdomsfiske_havsori...
Foto: Nicka Hellenberg 

När första gänget lämnade och gjorde plats för eftermiddagsgruppen hände det däremot grejer. På samma platser som det fiskats i två timmar på förmiddagen utan resultat dök det plötsligt upp havsöringar som från ingenstans! Under två eftermiddagstimmar lyckades de unga entusiasterna landa två havsöringar, tappa några och ha ytterligare ett par följare. Snacka om total lycka! 

- Satsningen blev lyckad och jag upplevde att både deltagare och instruktörer var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet! Det var första gången en aktivitet av det här slaget genomfördes i Sportfiskarnas regi, men med tanke på hur det föll och hur stort intresset var så kommer vi garanterat se över möjligheterna att genomföra liknande aktiviteter även framöver, kommenterar Joakim Lyander, regionalt ungdomsansvarig.

Havsöringsdagen genomfördes i Sportfiskarnas regi och inom satsningen ”Luften är Fri” ett projekt med stöd från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket under Friluftslivets år 2021. Havsöringsdagen var bara en av flera aktiviteter som Sportfiskarna kommer anordna inom samma projekt under året för att uppmärksamma Friluftslivets År.

Luften_ar_fri-logo-8...

Kategorier: Ungdom, Fiske, Region Öst, Fiskekort nyheter | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv