Fria vandringsvägar vid Riddersholm

Norrsundet-micael-so...Foto: Micael Söderman / I vår kan fisken åter stiga för lek.

Under hösten har Sportfiskarna och markägaren Skärgårdsstiftelsen genom försiktig grävning återskapat fria vandringsvägar.

Mitt i det fina Naturreservatet Riddersholm i Norrtälje kommun ligger den kustnära sjön Norrsundet. Den grunda sjön som är drygt 5 hektar stor hade förr en omfattande vandring av lekfisk från kusten. Äldre personer har berättat för Sportfiskarnas projektledare Micael Söderman att de då kunde se hundratals gäddor och abborrar stiga för lek. I den lilla bäcken lekte stora mängder id. Sen många år har uppgrundning av vassrötter gjort att fisk blockerats i sin vandring.

Under hösten har Sportfiskarna och markägaren Skärgårdsstiftelsen genom försiktig grävning återskapat fria vandringsvägar. Samtidigt har vass och sly tagits i bort runt sjön i syfte att restaurera strandängarna. En ytterligare viktig åtgärd för fisken i området är att Södersundet, där vattendraget mynnar, är en av de vikar som av Länsstyrelsen föreslås bli nytt fredningsområde.

Åtgärden är finansierad av Fiskevårdsmedel fördelade av Länsstyrelsen Stockholms län och naturvårdspengar från Skärgårdsstiftelsen som donerats av privatpersoner.

Kategorier: Nyheter förstasidan, Miljö, Rovfiskprojekten, Region Mitt | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv