Elvaårige Theo tog nytt svenskt rekord på bonito

bonitorekord-3810gr-...
Foto: Storfiskregistret / Theo med rekordfisken som slog det förra rekordet med närmare ett kilo.

Elvaårige Theo Björkman från Åsa är ny svensk rekordhållare på arten bonito med en fisk på hela 3 810 gram. Enligt Sportfiskarnas Storfiskregister är han förmodligen den yngsta rekordinnehavaren någonsin.

Den 17 oktober var Theo med sin familj ute och fiskade makrill och vitling i de salta vattnen utanför Hallandskusten. Innan de avslutade för dagen bestämde de sig för att köra lite trolling i ett område utanför Bua, där den snabbsimmande arten bonito, eller ryggstrymmig pelamid, brukar hålla till. 

Strax därefter bet en riktigt stor och stark fisk över Theos vobbler. På ett Youtube-klipp som redan fått stor spridning kan man se hur Theo med proffsig teknik kämpade ner fisken tills den var mogen för håven. 

Fisken var 68 centimeter lång och vägde 3,81 kilo. Och efter att vågen skickats in för kontroll i ett laboratorium kunde Sportfiskarna fastställa vikten och godkänna fisken till nytt svenskt sportfiskerekord.

– Det är oerhört roligt att utse Theo till vår förmodligen yngste rekordhållare någonsin. Vi har inga andra noteringar om någon yngre som fångat ett svenskt rekord. Hans bonito pulvriserar det tidigare rekordet på 2 850 gram, som sattes så sent som i september, informerar Sportfiskarnas storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.

Sportfiskarna skickar stora gratulationer till Theo Björkman för hans nya svenska rekord!

Om boniton

Bonito, eller ryggstrimmig pelamid” (Sarda sarda på latin), registrerades för första gången i Sportfiskarnas storfiskregister år 2010. Den är en snabbsimmande art som är vanligare på varmare breddgrader, men som under senare år ibland anlänt svenska Västkusten i mer eller mindre stort antal. Den fångas på lättare spinnutrustning, fluga eller trolling och är mäkta populär som sportfisk när den väl dyker upp. Den är dessutom en mycket fin matfisk. 

Sportfiskarnas Storfiskregister har samlat data om Sveriges alla storfiskar sedan 1971. I dagsläget innehåller detta register över 37800 storfiskar av alla de slag finns i Sportfiskarnas Storfiskregister på: www.sportfiskarna.se

Pressbild på rekordfisken hittar ni här: Pressbilder

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fiske i Göteborg, Pressrum, Storfiskregistret | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv