Nytt svenskt rekord på lubb – efter 21 års väntan

nytt-lubbrekord-800
Foto: Storfiskregistret / Benny Johansson med det nya magnifika lubbrekordet, fångat på 485 meters djup.

Vissa svenska sportfiskerekord är långlivade och svårslagna. Det svenska rekordet på djuphavslevande arten lubb har stått sig sedan 1999. Men efter att kände havsfiskaren Benny Johansson med kamrater begett sig ut på Skagerrak och lyckats lura ett tyngre exemplar är det 21 år gamla rekordet nu slaget. Ny rekordvikt är 15,5 kilo!

I slutet av juni gav sig Benny Johansson och hans två fiskekamrater Anders Sonesson och Torbjörn Frank ut på Skagerrak. Slutdestinationen var kring det djupområde som kallas ”10-gradar’n” av havsfiskespecialisterna. Benny och hans Team Abu/Garmin berättar själva:

– Vi började fisket på ett spegelblankt hav, med 470 meter vatten under båten. Som bonus simmade två valar runt båten i några timmar. Ganska omgående fick trion flera lubbar och en vitrocka. Även en håkäring på 200 centimeter kom upp och släpptes åter.

Morgonen därpå, den 26 juni, blev det fler stora lubbar och vitrockor, innan man bytte plats för att fiska långa. Både långa och vitrocka kom upp innan gänget bytte plats igen. På den nya positionen krokar och vevar Benny upp en rejäl lubb. När fisken bryter ytan inser trion att den är riktigt, riktigt stor. När de väger och mäter fisken inser de att den är potentiellt svenskt rekord, så de beslutar att åka i land och väga fisken på krönt våg.

nytt-lubbrekord2-800

I land vägs sedan fisken på en kontrollerad våg till 15 500 gram. Längden var 110 centimeter och omkretsen 76 centimeter. Lubben föll för en makrillagnad krok på cirka 485 meters djup.

– Så, förutom att de hade ett formidabelt fiske överlag kom Benny och company i land med ett svenskt rekord. Sportfiskarna har granskat och godkänt fångsten och gratulerar Benny Johansson till rekordet, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.

Lubb (Brosme brosme) är en marin lakfisk med speciellt utseende. En lång ryggfena täcker största delen av ryggen och även analfenan är långsträckt. Kroppsformen är avsmalnande baktill. Skäggtömmen och det kraftiga slemlagret är andra kännetecken. En lubb kan bli ungefär 120 cm lång. Som matfisk är den mycket delikat med ett fast och smakrikt kött.

Läs om fler Storfiskar på Storfiskregistret

Kategorier: Nyheter förstasidan, Storfiskregistret, Fiske i Göteborg, Pressrum | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv