Besök Sportfiskarnas webbshop
Dogger
Köp fiskekort ONLINE
Huntyard & Berras
Forshaga Camping
Söder Sportfiske
Sportfiskewebben     Håkan 2009-11-27 13:27
Storfiskbloggen

 

Rekordskörden förra året verkar hålla i sig även 2014. Vi har nu nya rekord på tunga, karp, sik och braxen. Den sistnämnda vårt första delade rekord. 
Fredrik Nilsson med rekordet på tunga (1 250 gram) - en av fyra nya rekordfidkar i listan. 

Karp, braxen, sik och tunga
En fin kvartett storfiskar har just godkänts som nya svenska rekord. En gös över gällande rekordvikt underkändes eftersom vägning och avsaknad av vittnen gjorde att rekordet inte kunde godkännas. Tråkigt på en sådan gigantisk fisk, men fångstmannen valde att sätta tillbaka fisken så snart han kunde framför att skaffa sig själv ett rekord. 
Karpen Rebecka i Tegelbruksdammen fortsätter växa och har nu klockat in på ny rekordvikt om hela 26,2 kilo. Mats Hansen heter den lycklige rekordhållaren.
En sik av gigantiska mått blev det för Jonatan Johansson i Västra Silen. 6,2 kilo vägde den extremt trinda fisken. 

Tungametet har revolutionerats sedan smygfisket under kvällstid tog fart, så frågan är hur länge Fredik Nilsson får behålla sitt nya rekord på bilden ovan. 
Delat rekord är en ny företeelse. Men så blev det när braxenrekordet tangerades. Och för den som tänker att det rör sig om samma fisk, så blir det till att tänka om. Det tidigare rekordet togs i Bysjön av Martin Roth. Den nya som delar förstaplatsen är en braxenbjässe från Rögle dammar, boiliemetad av Alexander Lindén.


Läs mer om rekorden i vår pressrelease här!

Missa inte heller att följa Sportfiskarna på Facebook, där nyheter och updateringar sker med täta mellanrum.

 

Ena dagen vårvärme á la sommarhetta, nästa dag snöyra. Det är vår. Härligt. Det rasar in piggvarar, abborrar, färnor, braxnar, mindre kungsfiskar och allt möjligt kul i registret. Många är noggranna med att fylla i uppgifterna korrekt, vilket jag tackar för. 

Du som anmälde din fisk senast den 30 april har snart en nål att invänta. Nästa utskick kommer lite längre fram. 

Ibland blir det knepigt i storfiskarnas värld. För dig som fiskat asp i Nossan under de senaste säsongerna har det varit lite snurrigt. Länsstyrelsen har hävdat att det är förbudstid från 1 april (likaså har regionen och vissa andra instanser haft samma uppgifter). Men de fiskvårdansvariga har förlängt förbudstiden, så att den startar 1 mars - vilket alltså är vad som gäller. Hjälp gärna till att sprida den typen av viktig information, om du hittar något liknande fall.

Fler fiskerapporter är att vänta, så jag bänkar mig framför skärmen en stund till, innan jag själv får en lucka att greppa spöt. 

Skön fiskevår!

 

 

Våren är kommen. Anmäl dina storfiskar, men kom ihåg att fylla i din anmälan korrekt, är du snäll.


Henrik Eriksson från Vallda med en fin vårfisk - en färna som frilinemetades i härligt väder.


Allt fler tecken visar att våren är kommen. Inte minst kan man se att det börjar fylla på med anmälningar till Storfiskregistret. Det är typiska vårfiskar som gäddor och abborrar, idar och färnor, braxnar och piggvarar. Speciellt de senare är flitigt representerade numer. Däremot verkar faktiskt årets idsäsong ha varit ganska dålig, av anmälningarna att döma. Hur det blir med aspen är en annan spännande sak.
Det ryktas också om än den ena, än den andra storfisken, något eventuellt rekord och lite annat. Kom bara ihåg att du måste anmäla din fisk senast en månad efter fångsten - för att anmälan ska vara giltig!
Inom kort kommer vi förmodligen se den stora anstormningen av sutare, björknor och vimmor (om de nu är på rätt humör i år). Havsfisket brukar också dåna igång ordentligt i takt med solens alltmer värmande strålar. Kort sagt: Storfiskåret är i gång med besked.

Tänk bara på att du är noggranna när du fyller i din anmälan. Många missar att skriva i fångtsplats, enligt reglerna. Många har också dessvärre den lilla ovanan att särskriva namn på plats, så att exenpelvis Hossmån blir "Hossmo ån" eller Koljöfjorden blir "Koljö fjorden". Ajabaja! :-)
Där fick vi en liten språklektion på köpet också.

Kontrollera gärna en extra gång att du fått med bilden/bilderna - annars blir det ingen granskning. 

Ha en fin fiskevår - för än är den inte slut. Tvärtom. 
 

 

En sökning i Storfiskregistret ger vid handen att han har 280 registrerade storfiskar. Kanske saknas någon. De är fördelade på 60 olika arter. Dessutom visar siffrorna bara en del av sanningen. Leif Krause har varit en portalfigur i svenskt sportfiske under många år nu. Och under 2013 nådde han också den infernaliskt svåra gränsen: 60 registrerade storfiskarter. 


Stort grattis till dina 60 arter. Du var på vippen att bli först, Men Ola Esbjörnsson hann före. Hur känns det nu?

Det är bara roligt. Jag kan inte mäta mig med Ola. Han kom välförtjänt först (igen!). Det var snarare ganska otippat att det bara skulle skilja två veckor. Jag var i och för sig före honom till 56 och 57 arter, men jag har familj, barn och hela köret − så det går inte att fiska som jag gjorde förr. Framför allt var det kul att komma till 60 innan jag blev tvåbarnspappa i februari. Nu kan jag lägga artjakten lite på hyllan med ro i kroppen – och fisket lär trappas ner ytterligare av förklarliga skäl, berättar Leif.

För de flesta ändras inställningen till fisket och den idoga artjakten med åren. Personligheten förändras och livssituationen gör att många storfiskare får nya förhållningssätt. Hur är det för dig, Leif? Har din syn på fisket ändrats?

− Jag befinner mig i en fas av livet där allt inte handlar om fiske längre. I alla fall inte på det sättet som det kanske gjorde för tio år sedan. Möjligheterna att plöja ner galet mycket tid på diverse satsningar finns inte idag, och dessutom kanske andra saker i livet ger lite perspektiv på hobbyn. Idag värdesätter jag ett roligt fiske tillsammans med goda fiskekompisar mycket högre än den renodlade jakten på det största exemplaret. Men jag sticker inte under stolen med att dessa utvalda fiskepass med goda vänner fortfarande ska ge chans till en kul fångst, gärna en stor fisk av något slag.

Betyder det att du ändå kommer att fortsätta jaga storfiskar av alla de slag?

Jag vill gärna lägga mina begränsade antal fiskepass på de allra roligaste fiskena. Det behöver inte exkludera nya arter, men jag kommer sannolikt mest fiska efter diverse gamla favoriter. 

Ok. Du har fångat så många storfiskar att man egentligen bara gapar när man ögnar igenom listan. Vilken fisk skulle du vilja fånga i Sverige under 2014 - om du fick välja en enda superfisk?

− Om jag helt orealistiskt drömmer mig bort så skulle nog en gädda över 20 kilo eller en lax över 30 ge en sjuhelvetes adrenalinkick och ett fantastiskt minne för resten av livet! Men som sagt, det kommer inte att hända, även om båda fiskarna simmar i svenska vatten.


Leif med en sandskädda på 460 gram, fångad i november 2013 - i skrivande stund hans senaste storfisk

Vilken fisk av alla på din digra lista är du lite extra stolt över?

− Jag har några personbästa som är helt ok. Sarven på 1 718, färna 3 420 och abborre 2 875, till exempel. Just att alla tre tillhör mina absoluta metefavoriter, som jag lagt oerhört mycket tid på genom åren, gör nog att jag rankar dem extra högt. Laxen på 19,2 känner jag fortfarande mycket glädje för, även om den inte alls är av samma kaliber som metfiskarna ovan. Men det var en perfekt fisketur tillsammans med min gode vän Jens Nilsson, en minnesvärd upplevelse på många sätt.

Leif har fångat det mesta som går att fånga i Sverige, men det är klart … det finns utmaningar även utanför landets gränser.

− Jo, drömmar bär jag nog fortfarande på i övertalighet. Det finns gott om fiskedrömmar, både i Sverige och utomlands. Om något slår in får framtiden utvisa!

Men än idag älskar jag att smyga längs en grönskande färnaå i maj månad, liksom ett kul flötmete, efter sarven eller rudan. En go’ dag bakom trollingspöna kan bli lika kul, men störst spänning och chans till någon otippad kul fisk har man nog på djuphavsfisket. 

Det finns många saker kvar att upptäcka och njuta av − även för en storfiskare som Leif Krause. Storfiskregistret får några goda ord och lite draghjälp på på vägen också:

− Registret är en fantastisk databas över våra fiskar, en fantastisk källa med information för dagens och morgondagens fiskare. Använd den flitigt och hjälpa gärna till att anmäla alla era fiskar därute, med så kompletta uppgifter som möjligt, så blir det ännu bättre och intressantare.


Sarven är ju en av Leifs favoriter. En Motala ström-fisk på 1 240 är den senaste i raden av hans guldglänsande toppfiskar. 

När jag ber Leif att ta en extra titt i sin egen statistik för att gräva fram lite kuriosa hittar han till slut följande:

under drygt två år − maj 2011-augusti 2013 − blev 31 arter över storfiskvikt.

kalenderåret 2012 blev det 17 olika arter. 

Det måste väl anses som ganska godkänt, eller till och med häpnadsväckande, för en kille som ändå dragit ner på fisket de sista åren?

Grattis till dina 60 arter och för alla storfiskar genom åren. Det lär bli fler för mångsidige och finurlige Leif Krause. Helt säkert!

Här ser du Leif Krauses magiska lista över hans 60 arter (plus annan spännande fakta).

 

 

Lagom till den ljuva metesäsongen kommer här ett tips om ett inspirerande och mycket användbart material om en av våra mest älskade metearter - färnan. 

Foto: Carl-Johan Månsson.

Det är fiskerikonsulenten/fiskeribiologen, tillika färnaspecialisten Carl-Johan Månsson som just slutfört en gedigen skrift om färnan. Det hundrasidiga materialet heter "Färnan - min favoritfisk" och innehåller det mesta du kan tänkas vilja veta om arten. Carl-Johan Månsson har samlat 20 års erfarenhet av fisket efter färnan, samt betydande mängder biologisk och ekologisk information som alla metare kan ha nytta av. 

Ur innehållet: Utrustning, metoder och beten , platsval, när hugger Sveriges största färnor?, håvning och återutsättning, färnor i forskningens tjänst, fiskevård för färna  och tiips för nybörjare - för att nämna några exempel.

Carl-Johan Månsson säger själv så här om skriften:

- Skriften är tänkt att erbjuda inspirerande läsning för nybörjare och specialister och för alla som gillar strömmande vatten. Det är också en omfattande kunskapsöversikt för alla som på olika sätt intresserar sig för strömvattnens biologi. Kort och gott en komplett guide kring färnan. Detta är mitt sätt att hylla färnan!

Månsson säger också att han har planer på att eventuelt starta en landsomfattande klubb kring färnan.  Målsättningen är bland annat att kunna genomföra ett ungdomsläger med inriktning på färna. 

Vill du ha ett tryckt exemplar av skriften så kan du beställa den via carl-johan.mansson@hushallningssallskapet.se

Kostnaden är 200 kr (inkl. frakt och utskick).

 

Under 2013 klättrade välkände havsfiskeesset Magnus Durell upp över gränsen för 30 registrerade arter över storfiskvikt. Vi gratulerar och får en liten intervju med storfiskaren Durell. Grattis till dina 30 arter. Var det något du siktat på ett tag? 

− Jag tycker det är riktigt kul att fånga storfiskar, men jag är inte typen som skulle åka iväg och fiska efter något som inte är kul. Jag satsar efter arter som jag gillar att fiska efter, helt enkelt, berättar Magnus. 

Kanske ligger det lite i linje med att faktiskt bli äldre, att få mer erfarenhet − men också distans till det hela. Förr även om fiske är kul och spännande, precis som för något decennium så menar Magnus Durell att det finns en skillnad:

− Förr hade jag mer fokus på stora fiskar, men numer tycker jag att jag blir lika lycklig över en ny art − eller en storväxt fisk av en mindre art, förklarar han. 

Havsfiske är ju Magnus Durells gebit. Det är en diger lista av fina, mestadels salta, arter han kan visa upp. Men det finns alltid utmaningar och planer, för en fiskare med artjakten i blodet. 

− Ja, jag saknar fortfarande ett gäng havsfiskar som jag gärna vill fånga. För havsfisket står mig helt klart närmast, konstaterar han.

Magnus, finns det en risk att fisket idag allt mer handlar om att leka följa John? Du/ni är ju föregångare på många sätt och kända för att frikostigt dela med er av tips om havsfisket, som sedan leder till att allt fler kan fånga nya arter på nya sätt. Hur ser du på det hela? 

− Nej, det är bara kul att hjälpa andra och för oss är det ingen tävling med storfiskregistret. Dessutom får vi mycket hjälp, framför allt av Confidence-killarna, men även av många andra − ingen nämnd ingen glömd.

Det han däremot har svårt för är personer som gärna jagar positioner och områden, men sedan själva talar tyst, eller ”mörkar”, sitt eget fiske i det längsta. Att ta, men inte ge, brukar ju sällan vara något som uppskattas i längden…

En liten översikt av alla fiskar på Durell-listan gör att man förstås undrar lite över vilken som skänker lite extra stolthet åt fångstmannen.

− Skolästen och min första blåkäxa är naturligtvis roliga eftersom de vid fångstögonblicket var de första registrerade exemplaren av sina respektive arter i Sverige. Skolästen är enligt många av mina vänner fortfarande en fisk som borde stå som svenskt rekord, så kanske är den allra roligaste. 

Magnus nämner även pigghajen på 7,85 kilo, som var den största på 25 år när den fångades. En riktig höjdare.

Även en 30-artersman drömmer ibland om nya erövringar i fiskets värld. Magnus Durell skulle gärna pricka av några saker, både i Sverige och utomlands. 

− I Sverige skulle jag vilja fånga en stor kummel på riktat fiske. Det får väl bli en sensommarsatsning i så fall. Utomlands finns det en hel del som lockar. Just nu är jag riktigt sugen på Tanzania, där giant trevally och dogtooth tuna hade varit en höjdare.

För Magnus som gärna ankrar upp sin båt på djupet, en fin dag, blev en magnifik långa på 20,3 kilo den art som gjorde att han blev den sextonde någonsin att nå över 30 arter. Sportfiskarna gratulerar och hoppas förstås få se fler storfiskar på listan, från kunnige Magnus Durell. 

Här kan du se Magnus Durells kompletta lista över de 30 arterna. 
 

 

Storfiskåret 2014 är i gång. Än så länge har vinterns grepp om våra vatten gjort att anmälningstakten är låg, men vi vet hur det brukar bli när temperaturen stiger och allt fler arter (och storfiskjägare) vaknar till liv. 

En god nyhet är att Storfiskregistret även i år har ett samarbete med Zalt - betet som lurat så många megagäddor och andra storfiskar. När du anmäler din storfisk skickar vi ett bete från Zalt som premie, tillsammans med storfisknålen. 

Läs mer om nyheten här - och ha ett formidabelt storfiskår.  

Som sig bör är det dags att presentera årets nyheter som gäller registrering av storfiskar. 

Under ”regler” finns det kompletta regelverket att läsa och begrunda. Här följer en kort sammanfattning av förändringarna för året.

Storfiskvikter

Samtliga storfiskvikter lämnas oförändrade. 
 

Regler kring angivande av fångstplats

Diskussionerna blir allt fler kring avsaknaden av tydligare regler kring hur fångstplats ska anges. Därför försöker vi nu att bli mer konkreta i vad som ska anges och hur det ska anges. Citat ur reglerna:

”OBS! När det gäller fångstplats ska namn på vattnet (det vill säga sjö, å, älv, fjärd, havsområde etc) anges. I de fall då vattnet saknar namn, som i vissa dammar, ska närmaste tätort eller annat platsnamn uppges. För fisk fångad i havet ska aningen position, eller namn på plats/vrak/rev etc anges, där så är möjligt. Fångstdjup/fiskedjup är obligatoriskt för fiske i marin miljö.”

 

Rödlistade arter etc

Under året kommer Sportfiskarna att reda ut hur vi ska göra med registreringar av ett antal arter som är föremål för diskussion, med anledning av deras status. Tills vidare gäller reglerna som tidigare.

 

Väl mött och ett trevligt storfiskeår!

 

 

 

I skrivande stund står 2013 och dallrar på kanten till slutet. Ur storfiskesynvinkel har det varit ett hektiskt år, med mängder av nya svenska rekord, många konversationer om regler, idéer, funderingar och ifrågasättanden. Det har varit ett intressant år, men också ett tidskrävande år. Vi har också fått ett nytt databassystem som gör registret mer stabilt, funktionellt och långsiktigt. Övergången har däremit inneburit lite krångel och fördröjning för er som anmäler storfångsterna. 

Nu laddar vi om för ett spännande 2014. Eventuella regelförändringar eller andra nyheter publiceras någon gång under januari här på Storfiskbloggen och på Sportfiskarna.se. Fram tills dess gäller reglerna precis som vanligt. I kommande nummer av Svenskt fiske kommer en sammanfattning av årets svenska rekord, samt alla artlistor. 

Ett riktigt gott nytt fiskeår och hopp om trivsamma fisketurer från mig till er alla. Vi hörs snart. 

 

Tidigare under hösten klarade Henrik Svenningsson från Gnosjö att lura upp sin tjugonde art över storfiskgräns. Därmed är han nummer 48 i Sverige som får den lagerkransade guldnålen. 

 

Vem är Henrik Svenningsson?

- Jag är 28 år och bor i Gnosjö. Jag jobbar som säljare på ett företag här. Den tid jag inte fiskar umgås jag med vänner och försöker träna lite, men fisket tar förstås en hel del tid.

Fisket började vid ganska tidig ålder för Henrik. Han växte upp alldeles intill en sjö, där han fiskade en hel del tillsammans med sin granne. Så småningom lockade andra vatten och nya utmaningar. Henrik gick med i FK-Fenan och fick lära sig mycket, både vad gäller nya metoder och fiskarter.

Artjakten, då. Hur fastnade du för den?

- Det var på ett årsmöte med fiskeklubben då jag fick en fråga av Kent Svensson. Han undrade om jag var sugen på att vara med och tävla i "Småländskan". Hade precis blivit tvungen att sluta med fotbollen, så jag gick med i laget. Därefter blev det att man hängde med och testade nya arter till tävlingen. Det var väldigt kul och lärorikt. När jag senare börjat få lite storfiskar registrerade så fick jag blodad tand att jaga ytterligare nya arter,  och på den vägen är det.

Favoritfiskemetoder har han svårt att peka ut, men Henrik erkänner ändå att ålfisket och färna på flytbröd ligger honom varmt om hjärtat.
Framtidsplanerna inbegriper fler storfisksatsningar. 30 arter är nog inget fjärran mål. 

- Jag har nog tänkt att lägga lite mer tid i havet framöver , och även lite mer trolling lär det bli. tittar vi ut i världen lockar det lite att fiska lite storfiskar där också. Det hade varigt häftigt att ta en stor mal eller arapaima. Här på hemmaplan så hade en ål över tre kilo i ett godkänt vatten varit en drömfisk.

Sportfiskarna gratulerar Henrik Svenningsson till den lagerkransade guldnålen. 

 

Henrik Svenningsons 20 arter kan du se här

 


junjuli 2014aug
tiontofr
3012
Sportfiskarna på plats i Almedalen
3456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910Anova
Nationalnyckeln
Folkspel
Tranås Energi
FångstDataBanken
FiskesnackAdministratör