Dogger
Forshagaakademin
Köp fiskekort ONLINE
Forshaga Camping
Besök Sportfiskarnas webbshop
Sportfiskewebben
Storabborren skyddas i Yngern
Ny fiskeregel: under 2015 blir Yngern första sjö med maximått på abborre: 38 cm. Läs mer

Provfiskerapport 2014
Läs resultaten från sjöprovfisket i ett antal av Sportfiskekortets vatten.
Läs mer

Fiskevårdsplan
för Sportfiskekortet
Läs vilka åtgärder vi föreslår i din favoritsjö!
Läs mer

Fredning i Lillsjön:
  Fiskeförbud i Lillsjön 15 maj-15 juni. 
Läs mer

Sätt inte ut karp!
Det händer att karpmetare själva sätter ut karp i våra vatten för att kunna fiska. Det är olovligt, och kan sprida svåra sjukdomar.
Läs mer
 

Linje

 

 

 

Fisketips

VÅR-SOMMAR-HÖST

Så fångar du abborre

Fin abborre från Sportfiskekortets vatten!

Kallt vatten – Fiska inte för snabbt, sök abborren på djup mellan 5-9 meter, fiska med jiggar 4-9 cm, mindre fiskimitationer fungerar alltid bra men även jiggar som ser ut som kräftor kan fungera bra.

Varmt vatten – Abborren kan nu vara lite var som helst i sjön, grynnor är alltid heta för abborre. Under sommartid kan man även se abborre som jagar betesfisk i ytan, beten som poppers som fiskas hem på ytan kan ge adrenalinfyllda hugg och ett väldigt roligt visuellt fiske.

Abborrjiggar.
Olika exempel på abborrjiggar.

Andra beten som fungerar är som alltid jiggar, wobblers och spinnare. Leta abborren i de olika nivåerna, testa fiska från botten och uppåt i vattenmassan. Ett tips är att räkna ner betet för att hålla koll på vilket djup man fiskar i.

Abborre fångad på jigg.

Mete med mindre betesfisk är en väldigt rolig och effektiv metod för abborre, både bottenmete och flötmete. Flöten på 10-15 gram brukar fungera bra men se till att kroka fisken fort vid hugg om planen är att släppa tillbaka fisken, då abborren är glupsk och sväljer betet fort.

Så fångar du gös

Gös fångad på jigg i maj.

Jiggfiske – Att använda jigg är en av de mest effektiva metoderna för att fånga gös, att fiska hem en 8-14 cm fiskliknande jigg längs med en hårdbotten ger ofta resultat under hela året.

Lite större jiggar för gös.
Färger som fungerar bra varierar såklart men vitt, grön och lysgul är ofta fångstgivande. Relaxjiggar från Kopyto funkar ofta bra.

Dragrodd – När gösen är mer aktiv och jagar i vattenmassorna kan man släpa en wobbler efter båten, denna metod fungerar främst bra under sommaren. Wobblers i storleken 8-15 cm, skrikiga färger och naturliga bör finnas i betesboxen. Vilket djup ska wobblern fiskas på? Köper man grundgående wobblers så kan man testa att blya ner dessa genom att fästa ett päronbly med gummisnodd på linan, på detta vis kan man testa sig fram till vilket djup gösen står på för dagen.

Olika moceller och färger av gösvobbler.
Olika modeller och fångstgivande färger av gösvobbler.

Djupet varierar även beroende på hur fort man ror och farten kan vara avgörande om det hugger eller inte. Wobblern rör sig olika i olika hastigheter med, de som rör sig bra under långsam rodd kan ofta vara nyckeln tröga dagar. Det gäller att testa sig fram, som med allt fiske.

Så fångar du gädda

Storgädda från Drevviken!

Gäddan är en nyckfull fisk som hugger på det mesta en sportfiskare kan erbjuda i betesväg men det finns även dagar då ingenting duger.  Gäddan står vid vassen, grynnor, djupbranter, grundvatten och även i frivattnet.

Kallt vatten – Nu kan gäddan stå riktigt grunt, sök vegetation och lär dig fiska ovanför, bredvid eller igenom den. Vegetation är alltid hett för gädda att gömma sig i, fiska långsamt med långa spinnstopp. Vet du platser med mycket bytesfisk mört, löja, braxen med mera, fiska i dessa områden gäddorna är inte långt ifrån maten.

Gäddbeten.
Jigg, skeddrag och spinnare -gäddan hugger på det mesta.

Varmt vatten – Fiska betet ganska fort, sök fisken vid djupa vassar, djupbranter är gäddan på hugget så kan du fiska betet en bit under ytan trots djupt vatten. Gäddan stiger och klipper ditt bete ändå glöm inte spinstopp! Tröga dagar får man fiska långsammare och närmare fisken, att nöta ut en plats man tror på kan ge resultat dessa dagar. Under den varma perioden av året är oftast blåsiga mulna dagar då man har det bästa gäddfisket.
 

METE

Kyrksjön i Bromma bjuder på spännande mete efter ruda.

Mete är en tacksam fiskemetod då man oftast snabbt får napp. En metetur är ett perfekt sätt att introducera barn till sportfiske eller ha en skön och rolig fiskeutflykt med familjen.

Bra metevatten är ofta grunda och näringsrika med mycket vegetation. I sådana miljöer trivs olika arter av så kallad vitfisk, som mört, sarv, braxen, sutare och ruda. I de flesta sjöar finns vassvikar där det är bra att meta.

Vill man börja meta kan ett 4 meters metspö med toppknuten lina vara en bra start. Till det har man en nylonlina på ca 0,16 -0,20 mm med ett lätt litet flöte och en krok i storlek 14. En viktig detalj är att sätta sänken på linan mellan flötet och krok så att flötet tyngs ner tills bara toppen sticker upp. Med maggot som agn får man många olika fiskarter, som mört, björkna, löja och sarv. Mask eller majs som agn kan ge fångst av braxen. Med hjälp av ett fisklexikon eller appen Fisknyckeln kan man lära sig artbestämma fångsten.

Sutaren - en riktigt rolig sportfisk!

Fånga en sutare

Mete kan också vara ett riktigt tufft och spännande sportfiske. Förutom de vanliga vitfiskarna finns det en betydligt större och mera stridbar fisk som smyger omkring i många sjöar: sutaren. Sutaren är inte bara stor och stark den är även en mycket vacker och lite lurig fisk och därmed en rolig utmaning att fånga. Sutaren trivs i gyttjiga, vegetationsrika områden i sjöarna och äter kräftdjur, musslor, mygglarver, snäckor och andra ryggradslösa djur från botten. Kvällstid kan man ofta se att den är på födosök genom att det kommer upp luftbubblor och att vasstrån rör sig när den rotar runt i botten. Sutaren är framförallt aktiv från skymning till gryning.

Lämplig utrustning
En lätt haspelutrustning med ett lite längre spö fungerar utmärkt. För den som vill vara mer avancerad finns speciella spön, så kallade matchspön och feederspön. Flätlina på haspelrullen passar till mete. En för grov lina gör det svårt att kasta lätta tackel och den är okänslig och gör att fisken inte vill nappa, lämplig lindimension är runt 0,12 mm för flätlina. Till själva kroktacklet använder man oftast nylon för att undvika trassel.

Lyfttackel för sutare.
Så här funkar ett så kallat lyfttackel för bland annat sutare.

Experttips:
Flötmete med majs är den överlägset bästa och enklaste metoden för sutare och då med tackel för den så kallade lyftmetoden. Se grafik ovan för hur detta tackel är uppbyggt. Med lyftmetoden ligger krokbetet på botten och flötet ligger still eftersom det är ankrat med det nedersta sänket. När sutaren sedan suger i sig krokbetet lyfts det sista sänket på linan från botten. När du då ser flötet lyfta eller lägga sig på sidan eller vandrar iväg ska du göra mothugg.

När sutaren väl sitter på kroken gäller det att undvika att den snärjer in linan i växtligheten, det gäller att ta in den bestämt men ändå försiktigt. En långskaftad håv med ett mjukt finmaskigt nät är ett bra hjälpmedel för att landa sutare.

Blir det för mörkt att se flötet kan man sätta en lysstav på flötet.

En annan metod för sutare är att bottenmeta med en så kallad feeder. En feeder är en liten behållare som man trycker in mäsk i för att locka fisk till krokbetet och den utgör då samtidigt kastvikt/sänke. Kroken sätts på en upphängartafs precis ovanför feedern.

Mäskning
Mäska på en bestämd plats och kasta ditt tackel dit där så lockas sutaren och hittar ditt krokbete. Mäsk till sutarfisket kan man göra själv av ströbröd och/eller gammalt franskbröd och burkmajs. Blanda allt med lite vatten i taget tills det går att krama en lös boll.

Mäskbollar redo att kastas ut.
Mäskbollar redo att  kastas ut.

Mäskbollen ska lösas upp när den träffar vattenytan och spridas över botten. Det finns även färdiga påsar med mäsk att köpa som man sedan blandar med vatten.

Leta efter en lucka i växtligheten där du kan komma åt att mäska och fiska på 0,5-2 meters djup. Ett grundtips för mäskningen är att lägga ut 4-5 mäskbollar innan fisket och fortsätta kasta i en mäskboll i kvarten.

ISFISKE

Isfisket är mycket bra på många av Sportfiskekortets sjöar. Här är några isfisketips:

Balanspirk ger större abborre:


Balanspirken liknar en liten bytesfisk, vilket är precis vad den större abborren äter.
Prova med en lite större balanspirk och sitt lite längre i varje pimpelhål så kan du få uppleva den sköna tyngden av en riktig storabborre i vinter. Tänk dock på att helst släppa tillbaka abborrar över 1 kg, - de är viktiga för reproduktionen. Behåll hellre fiskar i mellanklassen på 2-7 hekto.

Ismete:
Vill man fånga gädda, gös eller storabborre på vintern är ismete den säkraste metoden. När man ismetar använder man naturligt agn i form av betesfisk. För gädda går det alldeles utmärkt att ismeta med död betesfisk. Ett litet tips är att färga in mörtarna med karamellfärg.Gör så här: Lägg mörten i plastpåsar och häll på karamellfärg, knyt igen, låt dem sedan ligga över natten innan fisket.

Ismete är ofta mycket effektivt. Ta därför inte upp mer fisk än du behöver och släpp tillbaka övrig fisk. Gädda över 75 cm ska sättas tillbaka i alla sjöar.Fiskeregler för ismete mm:

Angel och ismete får bedrivas med max 5 redskap.
   För andra regler anges detta vid fiskevattnets beskrivning.Uttagsfönster gäller i alla vatten för gädda och gös, detta betyder att endast gädda och gös mellan 45-75 cm får tas upp. Samt att max 3 fiskar per kort och dag av dessa arter får behållas. Vad som gäller för respektive sjön finner du under respektive sjös sida.
Läs mer om fiskeregler här.

 

 
 
Mer fisketips:

Sportfiskewebben

Följ oss på Facebook

Följ oss på Instagram


Sportfiskarna har 90-konto.
 
Fiskesnack
Eckerö Linjen
Sportfiskeprylar
Huntyard
FiskefeberAdministratör