Gösen viktig för sportfisket i Jönköpings län

zander_closeup_800
Foto: Diane Keetlaer Olsson
Att fiska gös är populärt i länets sjöar och intresset växer hela tiden. Det visar en kartläggning av fiskekortsförsäljning i länet.

Att Småland är ett område med bra gössjöar, det är nog allmänt känt bland de flesta fiskare. Till exempel är det nuvarande svenska rekordet – en gös på drygt 12,5 kilo – tagen i området.  Den som är på jakt efter att slå det rekordet har störst chans om hen fiskar i vatten som har täta bestånd, enligt Länsstyrelsen i Jönköpings läns nya gösrapport som baserar sig på en enkätstudie till de fiskevårdsområden i länet som har gös.

Länsstyrelsen har också kartlagt försäljningen av fiskekort och av den kartläggningen framgår tydligt att goda gösbestånd är något som lockar fritidsfiskare. Under hela 2000-talet har det skett en ökad försäljning av fiskekort i de områdena.

Det vanligaste är fortfarande trollingfiske efter gös, men vertikalfiske, en typ av jiggfiske, är en metod som ökat de senaste åren. Sedan 2000-talets början har nätläggningen minskat avsevärt i länets sjöar.

All gös inplanterad i länet
All gös i Jönköpings län är inplanterad och alla gösbestånd i länet är alltså resultatet av utsättningar. Det finns 333 dokumenterade utsättningar fördelade på 126 sjöar sedan slutet på 1800-talet och framåt. I drygt hälften av dessa sjöar har introduktionen lyckats. Dessutom har gös spridit sig till ytterligare 20 sjöar. Totalt finns arten i 90 sjöar i länet. Analyserna visar bland annat att gösen inte trivs i små sjöar högt över havet samt att den gynnas av hög näringstillgång, litet siktdjup, kort omsättningstid och litet medeldjup. Numera är länsstyrelsen mer restriktiv med tillstånd för utplantering då gösen kan ha en negativ inverkan på andra fiskarter.

- En hel del tyder på att gösen kan ha en negativ inverkan på andra fiskarter som sik, siklöja, öring, röding och abborre. Länsstyrelsens är därför mer restriktiv med tillstånd för fiskutsättning idag, säger fiskerikonsulent Adam Johansson på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Drygt hälften av fiskevårdsområdena uppger att en eller flera av sjöarnas fiskarter påverkats av gösintroduktion. Ofta är det flera samverkande faktorer som styr hur artfördelningen varierar i en sjö och det är inte säkerställt att gösen är ensamt ansvarig för de uppgivna förändringarna.

Här kan du läsa rapporten Gösvatten i Jönköpings län.

Kategorier: Miljö, Fiske | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv