Regnbågen lurar i skymningen- lura regnbågen!


Fiske ända in i mörkret gav till slut resultat: en fin regnbåge tog på räkmete. Foto: Bengt Olsson
Isfiske efter regnbåge är spännande och roligt då fisken är stark och fighten kan bli både långvarig och dramatisk. Men ibland kan fisket vara extremt trögt. Vi ger några tips som kan ge hugg även under de sämsta förhållanden.

Sjön ska vara full med fisk men inget händer… du provar alla beten och metoder du kan komma på och borrar så många hål att isen börjar bli farlig… absolut ingen fisk nappar. Vid lunchtid ledsnar du och åker hem och kollar på backhoppning och lovar att aldrig mer pimpla regnbåge. Har detta hänt dig i vinter? Vi ger några tips som kan öka dina chanser nästa gång. För vi vet ju att du snart kommer att sitta där igen på sjön i hopp om en fin fisk!

En liten mormyska agnad med maggot lockar även tröga fiskar. /Foto: Bengt Olsson

”Skala ned”
Om regnbågarna är tröga lönar det sig ofta att fiska med mindre beten och tunnare lina (cirka 0,20- 0,22 mm) och göra små försiktiga rörelser. Traditionella stora rödingblänken och kraftiga lockryck kan faktiskt skrämma mer än locka om fisken är trög. Små mormyskor med stark krok är däremot ofta ett bra bete och två-tre levande maggot är ett bra agn. Fiskar du med räka är små bitar att föredra. Skär räkan med en tunn vass kniv så får du enkelt fina bitar. Ett annat knep är att sätta en bit mask längst ut på kroken som då ringlar sig lockande i vattnet. Små rörelser och full koncentration förbättrar chanserna att kroka en försiktig fisk som bara nafsar lite.

”Lägg dig i bakhåll”
Regnbågen rör sig under sin jakt på mat. Ofta kommer fisken in och letar byten på grunt vatten under gryning och skymning. Detta kan man utnyttja genom att leta rätt på bra platser och vänta in fisken. Bra ställen att bevaka är exempelvis vassvikar och grundområden nära in- och utlopp. Mete med räka är ofta effektivt och ett enkelt sätt att orka fiska länge. Är det plusgrader eller bara någon minusgrad, går det alldeles utmärkt att flötmeta med ett glidande tackel och en liten haspelutrustning för isfiske. Ställ in djupet så att räkan hänger strax över botten. Använd små räkbitar och en vass krok, exempelvis Kamasan Wide Gap Specialist i storlek 8. Lämplig lindimension på tafsen kan vara 0,22–0,25 mm nylon. Frikoppla rullen så att regnbågen kan dra iväg med betet utan att känna motstånd. Byt räkbit varje timme för att ha en fräscht doftande munsbit att locka med.

”Avsätt rejält med tid”
Regnbågen kan ha tydligt avgränsade napprusher mellan vilka det kan vara extremt trögt. Chanserna att få en fisk ökar om du har möjlighet att avsätta en hel dag till fisket, då kommer du att finnas på plats när fisken nappar. Klassiska aktivitetsperioder är när ljuset förändras i gryning och skymning. Runt klockan 10-11 på förmiddagen är en annan tid då det ofta nappar. (här avstår vi ifrån att försöka förklara varför) Även väderomslag som temperaturhöjningar, eller plötsliga regn- eller snöskurar, kan trigga igång fisken.

Fler fisketips:
Använd en så stor borr som möjligt när du fiskar så ökar chanserna att landa fisken. Exempelvis 200 millimeter ger lite större marginaler när en stor fisk ska upp på isen. Se även till att ha färsk lina på rullen då det kan bli rejäla påfrestningar vid plötsliga hugg och kraftiga knyckar mot iskanten. När fisken äntligen nappar lönar det sig att behålla lugnet: gör ett bestämt mothugg och håll sedan jämn press på fisken. Försök aldrig tvinga upp en stor och bråkig regnbåge genom hålet. Då riskerar du antingen att linan går av eller att kroken slits loss. Drilla stället fisken lugnt tills den har tröttnat och du kan leda in huvudet i hålet. Ta av vanten och stick ner handen och ta ett gälgrepp och dra upp fisken. Sen kan du fira med isdans och segervrål!

Kategorier: Nyheter förstasidan, Fiske, Fisketips, Fiske i Stockholm | Taggar: |
Click [Settings] button to set the relationship between the current module and data module

Nyhetsarkiv